#29 Grown.bio

Grown.Bio wil de markt voor verpakkingsmaterialen veroveren met een groen alternatief voor piepschuim. Gemaakt van landbouwafval in combinatie met de schimmels van paddenstoelenwortels.

Mycelium is de wortel van de paddenstoel. Het bedrijf gebruikt deze schimmel om het landbouwafval te laten groeien en te binden. Na ongeveer vijf dagen is het proces afgerond en heb je een materiaal dat kan worden gebruikt in de verpakkingsindustrie.

Schimmel bindt

“Het materiaal lijkt op piepschuim, maar is duurzaam en draagt bij aan CO2-vermindering”, zegt Jan Berbee. “We werken namelijk met landbouwafval, bijna altijd met hennep. Daar mixen we schimmel doorheen, de wortel van de paddestoel dus, en die groeit supersnel. Al groeiend bindt de schimmel het afval tot elkaar, in de vorm die we willen hebben. Dat gaat al in vijf dagen.” Vervolgens gaat het materiaal de oven in, waar de schimmel wordt gedood. Twee dagen ligt er dan een product wat licht en sterk is en kan worden gebruikt als verpakkingsmateriaal.

Woningisolatie

Grown.bio gebruikt het inmiddels ook als interieurproducten, zoals een lamp. “In de toekomst kun je denken aan isolatiemateriaal voor woningen. Als verpakking is het in ieder geval schockabsorberend, het stoot namelijk water af zoals hout. Als je heel lang de kraan erop houdt, dan sijpelt het er een beetje doorheen.”