Wolkenlucht

18 juni 2018

Achter de wolken schijnt de zon

Energie is duurder, kopten twee krantenartikelen deze week. De olieprijs is gestegen tot het punt waar truckers in opstand komen. De prijzen van gas en licht in Nederland zijn ook gestegen. Alhoewel dit natuurlijk heel vervelend is voor de consument, op de korte termijn, heeft het wellicht positieve impact op de energietransitie.

Homo economicus

Als (fossiele) energie duurder wordt, hebben wij een grotere prikkel om energie te besparen. Benzine duur? Pak iets vaker de fiets of het OV. Energierekening hoger? Dan is het misschien toch de moeite waard om terug te lopen voor die lamp die nog aan staat. En duurder gas maakt het natuurlijk aantrekkelijker om Wiebes’ wens (Nederland van het gas af) uit te laten komen.

Met hogere prijzen voor gas en fossiele brandstoffen is groene energie relatief goedkoper. Zo leg je nu sneller zonnepanelen op je dak om je gas- en energierekening naar beneden te halen, zelfs zonder duwtje in je rug van een overheidssubsidie.

Bedrijfsleven ziet kansen

Het FD ging op bezoek naar bedrijven die zich voorbereiden op de van-het-gas-af-beweging. De producent van waterpompen en het isolatiebedrijf zijn in er in ieder geval klaar voor.

 

Lees hier meer over olieprijzen, gas- en lichtprijzen en hoe het bedrijfsleven profiteert.