John G. Mabanglo/ANP
26 juni 2018

Amerikaanse rechter verwerpt klimaatzaken tegen oliebedrijven

Een federale rechtbank in Californië heeft de klimaatzaken die Oakland en San Francisco tegen vijf grote oliemultinationals wilden aanspannen, verworpen. De steden klaagden Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhillips, Shell en BP aan voor het toebrengen van klimaatschade.

Ze willen dat de concerns meebetalen aan de ingrepen aan de infrastructuur die nodig zijn om steden te beschermen tegen overstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel. De verwachting is dat de kosten voor de beschermende maatregelen alleen al voor Oakland en San Francisco oplopen tot enkele miljarden. De energiebedrijven wisten van de risicio’s en bleven toch investeren in fossiele brandstoffen, aldus de steden.

De rechter vindt het geen zaak voor de rechtbank, maar voor binnen- en buitenlandse beleidsmakers. ‘Het probleem vereist een oplossing op een veel grotere schaal dan die kan worden gegeven door een lokale rechter in openbare zaak’, aldus rechter William Alsup, zo bericht Bloomberg.

De rechter bevestigt dat de CO2-uitstoot bij heeft gedragen aan de opwarming van de aarde, maar onderkent ook dat we allemaal hebben geprofiteerd door de ontwikkeling van onze moderne wereld die door olie en kolen mogelijk was.