18 april 2021

Amsterdam krijgt fabriek voor duurzame kerosine

Amsterdam krijgt een fabriek waar synthetische kerosine wordt gemaakt, klimaatneutrale brandstof voor vliegtuigen. Het stadsbestuur steekt 250.000 euro in het project.

Als alles gaat volgens planning, start de bouw van de fabriek over vier jaar. Ieder jaar moet er 50.000 ton synthetische kerosine worden geproduceerd, gemaakt uit duurzaam opgewekte elektriciteit, water en CO2. Het is de eerste keer dat duurzame brandstof op deze schaal wordt gemaakt.

Werkgelegenheid

Het bedrijf dat de fabriek gaat bouwen is Synkero, dat begin dit jaar is opgericht. Ook Schiphol en KLM zijn bij het project betrokken. De gemeente verwacht dat er zo’n 40 tot 60 nieuwe banen mee gemoeid zijn. Hoe de kerosine naar Schiphol wordt getransporteerd, staat nog niet helemaal vast. Er loopt al een pijplijn van het Westelijk Havengebied naar Schiphol. KLM had eerder dit jaar al de primeur met vliegen op synthetische kerosine. Eén van de toestellen vloog met 500 liter van deze duurzame brandstof aan boord. Het grote voordeel van deze synthetische kerosine is dat de vliegtuigen niet verbouwd hoeven worden.