Illegale houtkap en aanleg palmolieplantages in Borneo

21 juni 2018

Bedrijven ontwijken regels voor duurzame palmolie

Eigenaren van palmoliebedrijven in Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea goochelen met eigendomsstructuren om hun betrokkenheid bij ontbossing te maskeren. Zo kunnen ze op het oog voldoen aan regels voor duurzame palmolie en tegelijkertijd kwetsbaar regenwoud en veenmoeras blijven omzetten in palmolieplantages. Dat stellen onderzoekers van drie non-gouvernementele organisaties in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

‘De afgelopen twintig jaar is er heel veel gedaan om palmolie duurzamer te maken en ontbossing tegen te gaan,’ zegt Tim Steinweg, die namens het Nederlandse Aidenvironment meeschreef aan het rapport, in het FD. ‘Maar er vindt ondanks alle inspanningen nog steeds ontbossing plaats, en deze schaduwconstructies zijn daar mede de oorzaak van’.

Bedrijven en hun eigenaren in Zuidoost-Azië gebruiken aparte bedrijven om controversiële activiteiten in te verstoppen. Die blijken dan bijvoorbeeld op naam van familieleden te staan, waardoor de palmolieproducent de facto nog de controle heeft over de plantage waarvoor oerbos is gekapt, zonder dat dit voor de buitenwereld zichtbaar is.

Lees het volledige artikel op FD.nl