ANP

Plastic afval

22 januari 2021

Circulaire economie komt niet op gang

Aan ambities geen gebrek, toch gaat het nog niet echt hard met de circulaire economie in ons land. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport.

In 2050 moet de hele Nederlandse economie circulair zijn, zo luidt de doelstelling van de overheid. Dat betekent dat alle gebruikte grondstoffen een tweede leven moeten krijgen en producten dus niet meer klakkeloos kunnen worden weggegooid. Om snelheid te maken, is voor 2030 een tussendoel geformuleerd: een halvering van het aantal mineralen, metalen en fossiele grondstoffen. Maar of dat gaat lukken? De onderzoekers hebben zo hun twijfels.

Schaarste van grondstoffen

‘Sinds 2010 is de vraag naar grondstoffen nauwelijks veranderd. Weliswaar is de grondstoffenefficiĆ«ntie toegenomen, maar dit heeft niet geleid tot een sterke vermindering van het gebruik’, zo staat te lezen in het rapport. Ook wijzen de onderzoekers op de schaarste van sommige grondstoffen, zoals kobalt en tin. Die materialen zijn onder meer nodig voor de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s. Een groeiend tekort kan de energietransitie dus lelijk in de wielen rijden. Op het gebied van recycling doet Nederland het wel goed. Zo’n 80% van het afval krijgt een tweede leven. Vaak gaat het hierbij echter om laagwaardige recycling. Het blijkt nog een flinke uitdaging om van bijvoorbeeld plastic flesjes nieuwe plastic flesjes te maken.

Dwingend overheidsbeleid

Volgens het PBL zijn er in ons land inmiddels meer dan 100.000 circulaire bedrijven actief. Dat lijkt veel, maar samen vormen ze maar 6% van het totale aantal ondernemingen in ons land. De onderzoekers stellen dat er nog te vaak sprake is van vrijwillige afspraken en pleit voor meer dwingend overheidsbeleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om het stellen van voorwaarden bij vergunningen en het voeren van heffingen zodat milieuschade wordt meegenomen in de prijs van producten.