ANP

Duitsland is verantwoordelijk voor 22% van de totale Europese broeikasuitstoot.

3 mei 2021

CO2-uitstoot neemt dit jaar fors toe

Er verdwijnt dit jaar fors meer CO2 de atmosfeer in dan in 2020. Het wordt zelfs de op-een-na-grootste stijging in de historie, zo staat te lezen in de nieuwste beschouwing van de wereldwijde energiebehoefte van het Internationaal Energieagentschap.

Dat is slecht nieuws voor het klimaat. Het afgelopen lag de uitstoot een stuk lager als gevolg van de coronacrisis. Veel fabrieken draaien nu weer op volle kracht en ook op de wegen is het een stuk drukker. Daardoor neemt de CO2-uitstoot veel harder toe dan in de jaren voor de uitbraak van de pandemie. De experts verwachten dat de CO-uitstoot in 2021 maar 1,2% lager uitkomt dan in 2019.

Meer vraag naar fossiel

Er is nog meer te lezen in de nieuwste Global Energy Review. Opvallend: de vraag naar fossiele brandstof neemt harder toe dan de vraag naar duurzame stroom. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van deze schonere alternatieven. Veel bedrijven hebben veel energie nodig om de gemiste productie in te halen. Kolencentrales kunnen die snel leveren, duurzamere energiebronnen nog niet.

Kolencentrales erbij

Volgens het Internationaal Energieagentschap komt de vraag naar fossiele brandstoffen met name uit China. Dat land is verantwoordelijk voor maar liefst de helft van de extra vraag in de wereld. In China worden bovendien nog steeds nieuwe kolencentrales gebouwd. Daartegenover staat dat er mondiaal steeds meer zonnepanelen en windmolens bij komen. De Verenigde Staten en China zijn goed voor de helft van de windproductie in de wereld.