Silverwing

Het ontwerp van de Delftse Silverwing

14 juni 2018

Delfts team wint Boeing-prijs voor elektrisch vliegtuigje

Een team Delftse studenten heeft 20.000 dollar gewonnen voor de ontwikkeling van een elektrisch eenpersoonsvliegtuig in een innovatiewedstrijd uitgeroepen door Boeing. De opdracht die Boeing gaf in de GoFly competitie was om een eenpersoonsvliegtuig te ontwikkelen dat verticaal kon opstijgen en landen en dat twintig mijl kon vliegen zonder opladen of bijtanken.

Het Delftse team, Silverwing, kwam met een elektrisch ontwerp terwijl veel andere inzendingen op fossiele brandstoffen vliegen. Het vliegtuigje heeft veel weg van een motor en vliegt met behulp van twee vleugels, waar de meeste andere teams een helicopterachtige constructie kozen. Daarmee kan het grotere afstanden vliegen met minder energieverbruik en bovendien minder geluid.

Van de 3.000 inzendingen zijn er tien ontwerpen gekozen die doorgaan naar de volgende ronde. Silverwing is een van die tien en krijgt 20.000 dollar om het ontwerp verder uit te werken en een schaalmodel te maken. Bij de volgende stap kan het team 50.000 dollar winnen. De finale vindt plaats in september 2019. De winnaar krijgt een miljoen dollar.