ANP
19 juni 2018

Duurzaam leven met IKEA

Gehaktballetjes en ingewikkelde montages, dat is waar we al snel aan denken bij IKEA. Het bedrijf heeft echter ook een grote groene wens. Ze wil met haar producten een serieuze bijdrage leveren aan het verduurzamen van alle Nederlandse woningen.

Hoe kan IKEA helpen met de transitie?

Deze vraag wordt besproken in de podcast series ‘Heel Nederland Duurzaam’. In tien afleveringen gaan Alberic Pater (Country Sustainability Manager IKEA NL) en Harm Edens (BNR) in gesprek met bedrijven (zoals Unilever, NS en WakaWaka) en een expert in duurzaamheid of psychologie.

Verschillende thema’s komen aan bod. Energie, kleding en textiel, transport of voedsel, bijvoorbeeld. En hoe je er voor kan zorgen dat mensen makkelijker producten delen of tweedehands (ver-)kopen. Ook de rollen van het bedrijfsleven, de overheid en de consument in de transitie naar een compleet duurzaam Nederland worden besproken.

Goed voorbeeld

Wist jij dat IKEA zonnepanelen verkoopt? Ze heeft er zelf alvast 700.000 op haar daken gelegd. Ze maakt een groeiend aantal producten van gerecycled materiaal, en van bamboe in plaats van hout (bamboe groeit sneller en neemt meer C02 op). Het restaurant, de grootste restaurantketen ter wereld,  serveert vegetarische balletjes en minimaliseert wegwerp-plastic. Niet voor niets wonnen ze de Retail Sustainability Award 2017-2018.

De gesprekken vinden plaats in het WikiHouse, een duurzaam tiny house in Almere. Dit volledig bewoonbaar huisje van 38m2 kan je downloaden en zelf (met een paar vrienden) monteren. IKEA verzorgde de inrichting, en koos hiervoor haar meest duurzame producten.

Pater’s doel? Leer van andere bedrijven en experts, deel deze inzichten en vind manieren om de consument te helpen om duurzame keuzes te maken. Andere bedrijven hebben namelijk dezelfde uitdaging, en om heel Nederland duurzaam te maken moet iedereen samen werken.

 

De podcast series luister je terug via www.bnr.nl.

Lees hier meer over WikiHouse. IKEA’s inrichting bekijk je hier.