Hermitage
17 februari 2021

Duurzame energie uit eigen land populairder

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie uit eigen land. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het prijsverschil dat kleiner wordt, concludeert Easyswitch.nl.

De vergelijkingssite doet dat op basis van overstapgegevens van circa 100.000 mensen. Het afgelopen jaar koos 28% van de Nederlanders bewust voor een duurzaam energiecontract, 3% meer dan het jaar ervoor. “We constateren dat de bereidheid om voor duurzame energie van Nederlandse bodem te kiezen, meedeint met de prijsverschillen die er ontstaan dankzij het aanbod”, zegt directeur Frederik van der Veen in het AD.

Groene stroom

Maar wanneer is een energiecontract groen? EasySwitch hanteert de voorwaarde dat het gas Co2-gecompenseerd is en de stroom van hernieuwbare Nederlandse bronnen komt, zoals zon, wind en biomassacentrales. Groene energie zoals dat in veel energiecontracten wordt verkocht, komt vaak via certificaten uit het buitenland. “Een aantal energieleveranciers zoals Greenchoice en Vandebron hebben voor meer bewustzijn gezorgd bij klanten over het belang van duurzame energie van eigen bodem”, aldus Van der Veen.

Paar tientjes per jaar

AlsĀ het verschil tussen een duurzaam en niet-duurzaam energiecontract te groot is, kiezen veel mensen toch voor de eigen portemonnee. En dat stelt hem teleur. “Het verbaast mij enigszins dat enkele tientjes per jaar dat verschil al zo aanzienlijk maakt. Ik snap dat het een snelle besparing is, maar ik had toch verwacht dat een grotere groep meer vanuit idealisme zou kiezen. Misschien is nog niet bij iedereen het verschil tussen groen en duurzaam zoals wij dat inzichtelijk maken bekend.”

Gelderland leidt

Gelderland blijkt de meest duurzame provincie. Daar koos 34% voor een duurzame energieleverancier. Utrecht was vier jaar koploper, maar staat nu met 33% op plekje twee. In Noord-Holland koos 30% voor een groen energiecontract. Met 25% is Overijssel de provincie waar relatief gezien de minste duurzame overstappers wonen.