Zonnepark Midden-Groningen

Zonnepark Midden-Groningen is goed voor de elektriciteitsvoorziening van 32.000 huishoudens.

9 december 2019

Grootste zonnepark van Nederland geopend

In Groningen is sinds maandag het grootste zonnepark van Nederland operationeel. Het park telt maar liefst 320.000 panelen, voldoende om ruim 32.000 huishoudens van stroom te voorzien. Zonnepark Midden-Groningen ligt pal langs de A7, bij het dorpje Kolham.

De exploitatie van het park is in handen van het Chinese Chint Solar. Het bedrijf meldt dat dit het eerste zonnepark is dat een directe aansluiting heeft met het hoogspanningsnet van TenneT. Dat doet het via het TenneT-station in Kropswolde. Het is de bedoeling dat het opgewekte zonnestroom in 2020 het landelijke elektriciteitsnet opgaat.

85.000 palen

Al in 2015 lagen de eerste plannen voor het nieuwe zonnepark op de tekentafel. Begin dit jaar gingen bouwvakkers van start op het terrein en in oktober werd het laatste zonnepaneel op z’n plek gelegd. Er zijn maar liefst 85.000 palen geslagen en voor meer dan 1.000 kilometer kabel gelegd. Om buurtbewoners tegemoet te komen, worden 12.000 bomen geplant. Die moeten het zicht op het zonnepark verminderen.

Hoofd-ontwikkeling Nederland bij Chint Solar is Diederik Apotheker. In het Dagblad van het Noorden vertelt hij dat het park minimaal 25 jaar moet blijven staan. “In die periode gaat ons energiegebruik nog wel veranderen. We gaan van het gas af en elektrisch rijden. Uiteindelijk zullen we dus wel meer stroom nodig hebben dan wij hier nu gaan maken.”

De officiƫle opening van Zonnepark Midden-Groningen is begin volgend jaar.