18 juni 2018

ICT-problemen fiscus staan Klimaatakkoord in de weg

De aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst dreigen de overheid vleugellam te maken op fiscaal gebied en dat kan effect hebben op het duurzaamheidsbeleid. Dat schrijft de Volkskrant na gesprekken met belastingambtenaren.

De Belastingdienst werkt met een sterk verouderd computersysteem. Nu blijkt dat de leverancier van een belangrijk computersysteem de ondersteuning ervan mogelijk staakt per januari 2020 ziet het er niet al te best uit.

De fiscus kan dan geen wijzigingen meer toevoegen. De Belastingdienst werkt aan een nieuw systeem dat het oude moet vervangen, maar dat kan in de meest gunstige situatie pas in september 2021 in gebruik worden genomen.

Niet uitvoerbaar

De computerproblemen van de Belastingdienst kunnen het Klimaatakkoord dwarsbomen. De inzet van fiscale maatregelen om Nederland te verduurzamen is mogelijk niet uitvoerbaar binnen het computersysteem.

Daarmee zijn fiscale prikkels als de verlaging van de aanschafbelasting op schone auto’s of een verhoging van de energiebelasting op aardgas, niet in te voeren. Pas als er concrete wetsvoorstellen liggen, kan de Belastingdienst toetsen of de ict-systemen de wijziging kunnen verwerken.