ANP

Een wegwerpboom is bepaald niet duurzaam.

20 december 2019

Kerstboom thuis, volgend jaar ietsje duurzamer?

In veel Nederlandse huishoudens staat er ook dit jaar weer eentje opgesteld: een kerstboom. Maar of je nu een echte boom bij het tuincentrum hebt opgehaald of de nep-variant van zolder hebt gesleept, echt duurzaam is het niet. Misschien in 2020 toch maar één adopteren?

Wie wint de duurzaamheidspoll? Een echte kerstboom of de plastic boom die elk jaar kan worden hergebruikt? Een eenvoudig antwoord op die vraag is helaas niet te formuleren. Milieu Centraal deed eerder een poging en concludeert dat een winnaar niet valt aan te wijzen.

Er zijn namelijk teveel factoren die een rol spelen. Waar komt de echte boom bijvoorbeeld vandaan? Is dat China, dan telt ook het transport mee en dat is logischerwijs geen gunstige factor. Daarnaast worden echte bomen soms wel en soms niet bemest met ammoniak.

Kerstvuren niet duurzaam

De meeste mensen halen hun echte boom op met de auto. Rijden ze voor een duurzaam exemplaar 40 kilometer om, dan heeft dat een negatieve invloed op het klimaat. Volgens Milieu Centraal staat de levenscyclus van een echte boom gelijk aan zo’n 25 autokilometers. Na de kerst worden de bomen weer van hun versiering ontdaan en gaan ze de huizen uit.

Kerstvuren zijn mooi om te aanschouwen, maar niet echt duurzaam. Voor wat betreft de nepbomen geldt: hoe langer je die gebruikt, hoe beter het is. Door elke vier jaar een nieuwe plastic boom bij de Action op te pikken (hij zal immers wel laag geprijsd zijn) help je het klimaat bepaald geen handje.

Adopteer een kerstboom

Er is een alternatief: een kerstboom adopteren. Nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar dat is langzaam maar zeker wel aan het veranderen. Volgens dit initiatief is er een groeiende behoefte bij mensen is om van een kerstboom geen wegwerpboom te maken. “Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven. Niet nodig vinden wij van AdopteerEenKerstboom. Bij ons huur je een kerstboom, die in januari weer wordt terug geplant.”

Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. “Onze bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Elke boom heeft een uniek nummer. Door jouw boom met dit nummer te registreren, kun je het volgend jaar je eigen boom opnieuw adopteren. Zo krijgt je kerstboom een eigen thuis”, aldus een woordvoerder.

Tips voor een duurzame kerstboom in 2020

  1. Adopteer een echte kerstboom. Na de feestdagen lever je de boom met kluit weer in.
  2. Toch liever een kunstkerstboom? Kies er eentje die heel lang meegaat of koop een tweedehands exemplaar.
  3. Lever je afgedankte (kunst)kerstbomen in bij de afvalverwerking. Daar is de milieu-impact zeer gering. Dit in tegenstelling tot het verbranden van kerstbomen.
  4. In de kerstboom horen lampjes. Ga voor energiezuinig en kies led-verlichting.