28 maart 2021

Kweekvis heeft toekomst

Gekweekte vis wordt steeds populairder. Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research heeft gekweekte vis de potentie om in een significant deel van onze eiwitbehoefte te voorzien.

Wel plaatsen de onderzoekers kanttekeningen. ‘De kweekvisindustrie zit in de lift, maar dat succes brengt uitdagingen en schept ook verantwoordelijkheid’, zo is te lezen in dit artikel. Simon Bush is professor Environmental Policy aan Wageningen University & Research en pleit onder meer betere afspraken om de duurzaamheid van kweekvis te waarborgen. E√©n van zijn voorstellen is certificering.

Vismeel als voedsel

“Daarnaast moeten we kijken naar de rol van overheden en de industrie zelf”, zegt Bush. “Hoe gaan deze partijen samenwerken aan betere productie, maar ook bijvoorbeeld aan meer duurzaam voedsel voor de kweekvissen. Dit kan vismeel zijn of groentenolie, soja of zelfs insecten. Waar komt dat voer vandaan en wat is daarvan de impact op het milieu?”

Slecht imago

De afgelopen 20 jaar is de sector drie keer zo groot geworden. Het gaat onder meer om gekweekte zalm, tilapia en garnalen. Wel zien de wetenschappers dat de industrie met een slechte imago kampt. Onderzoek van jaren geleden stelde dat wilde vissen het door kweekvis juist moeilijker heeft. Wageningen University & Research doet diverse voorstellen om kweekvis duurzamer te maken. Minder gebruik van antibiotica  en visvoer van enkel bestaat uit duurzame grondstoffen bijvoorbeeld.