Jim Cooke/ Gizmodo

Vlees in petrischaaltjes.

12 juni 2018

Kweekvlees revolutie

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van vlees eten. Vegetariërs en veganisten doen dat niet alleen om het dierenleed en hun eigen gezondheid, maar ook om het milieu.

Als je het milieu niet aan wil tasten met je keuzes (je bent niet voor niks op the Green Quest!), maar vlees wel heel lekker vindt, is er een binnenkort oplossing.

Waarom slachtvlees slecht is voor het milieu

Eén hamburger kost evenveel water als 2 maanden lang douchen. 51% van de wereldwijde broeikasgas emissies komen van vee en bijproducten van het houden van de veestapel. Veeteelt is verantwoordelijk voor 91% van de destructie van het Amazonewoud. Kijk voor meer opbeurende feitjes documentaires zoals Cowspiracy en Before the Flood.

De oplossing: vlees 2.0

Kweekvlees (clean meat) wordt gemaakt in een lab. Heel simpel gezegd; men neme een stukje spierweefsel van een dier, water, suikers en groeistoffen. Stop die in schaaltjes, houd het goed in de gaten, en wacht tot de stamcellen zich gaan delen. De volgende stap is wachten tot de gedeelde cellen zo’n vijftig stukken kweekvlees worden. Tenslotte volg je je favoriete recept, en eet smakelijk!

Kippen-, eenden- en kalkoenenvlees kan al worden gemaakt vanuit een klein stukje spierweefsel. Op het moment is vlees cultiveren nog duur, en is relatief veel weefsel en bloed nodig. Niet bepaald diervriendelijk. Ook mag het nog niet de schappen in, omdat de autoriteiten eerst de nodige tests moeten doen.

De ontwikkelingen gaan echter snel, schrijft Jeroen Koot voor het FD. Ondernemers in Nederland en de rest van de wereld zijn bezig om de markt vorm te geven. Volgens the Independent ligt ‘clean meat’ voor het einde van dit jaar al in de restaurants.

Heerlijke nieuwe wereld

Als het proces eenmaal loopt, gaan er grote veranderingen komen. Dan kan één koe in principe anderhalf jaar lang heel Amerika van hamburgers voorzien.