23 maart 2021

Magnetronboiler vervangt de cv-ketel

Huizen die worden verwarmd met dezelfde technologie als een magnetron. Een utopie? Niet als het aan Heat Wayv ligt. Het Britse bedrijf werkt aan een zogeheten magnetronboiler, die op termijn de ouderwetse cv-ketel moet gaan vervangen.

De opdracht die we in Nederland hebben is bekend: alle huizen in 2050 van het gas af. Het gebruik van aardgas om het huis mee te verwarmen en te koken is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de totale CO2-uitstoot in ons land. Heat Wayv zegt daar iets aan te kunnen doen, met een verwarmingsboiler als ingebouwde magnetron.

Magnetronelementen

Het apparaat is ongeveer net zo groot als een gewone gasketel, met één groot verschil: het nieuwe systeem werkt met lange buizen. Deze buizen worden op bepaalde plekken voorzien van magnetron-elementen zodat het water wordt verwarmd en vervolgens door bestaande radiatoren, kranen of een douche kan worden gepompt.

Weinig energie verloren

Het bedrijf werkt momenteel aan de eerste prototypes. Zoals het er nu naar uitziet, gaat een magnetronboiler ongeveer 4.000 euro kosten. Het bedrijf claimt dat het apparaat in staat is 84% van de elektriciteit om te zetten naar warm water, wat de CO2-uitstoot in ons land aanzienlijk kan verminderen. Het is volgens de bedenkers zelfs ook mogelijk om de magnetronboiler te gebruiken als energieopslag. Heat Wayv verwacht in 2024 de eerste modellen op de markt te lanceren.