ANP

Voorzitter Ed Nijpels presenteerde vorig jaar de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord aan Minister Wiebes.

10 april 2019

Manon Janssen, voorzitter van de Klimaattafel Industrie: ‘In oktober zeiden ze nog: ga zo verder’

Maandenlang werken aan een plan, om dan op één en dezelfde dag te worden gecorrigeerd door het Planbureau voor de Leefomgeving én te worden ingehaald door het kabinet. Probeer dan maar eens positief te blijven. De redactie van het FD interviewde Manon Janssen, de voorzitter van de Klimaattafel Industrie.

Janssen zat de Klimaattafel Industrie voor, die als opdracht kreeg een plan te bedenken om in 2030 14,3 megaton CO₂ minder uit te stoten, en in 2050 klimaatneutraal te zijn. En dat zonder geld over de balk te gooien, zonder banenverlies en zonder verlies van de concurrentiepositie.

Bonus-malus systeem

Het plan kwam er, ook al stapte de groene coalitie van Greenpeace en Natuur & Milieu een paar dagen voor het einde op. Janssens tafel pleit voor een bonus-malus systeem: bedrijven moeten duidelijk maken hoe ze de CO₂-uitstoot willen verminderen. Als ze dit niet of onvoldoende doen, volgt een boete en moeten ze betalen voor de uitstoot.

Toen kwam het oordeel van het Planbureau voor de Leefomgeving: het industrieplan haalt het doel niet en het bonus-malussysteem is te complex. En een paar uur later kreeg Janssen een mail: premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes gaan zo een plan aankondigen voor een “verstandige en objectieve heffing” voor de industrie.

“We hebben altijd rekening gehouden met een heffing. Maar ik had wel een gevoel van teleurstelling, want er is in het proces de mogelijkheid geweest om ons bij te sturen. Dat is niet gebeurd,” zegt Manon Janssen in het interview.

Lees het hele artikel op het FD.