Remko de Waal/ANP

Op Schiphol wordt een gasleiding onder de Polderbaan doorgetrokken terwijl de start- en landingsbaan in gebruik blijft.

6 augustus 2018

Netbeheerders kunnen energietransitie niet betalen

Netbeheerders voorzien dat ze hun aandeel in de energietransitie na 2030 niet kunnen betalen. De tarieven van de drie grote eigenaren van de gasleidingen en stroomkabels in Nederland worden bepaald door toezichthouder ACM; de netbeheerders vrezen dat er daardoor te weinig geld binnenkomt om de investeringen te kunnen dragen die nodig zijn voor een klimaatneutrale energievoorziening. Dat schrijft het FD vandaag na gesprekken met de financieel directeuren van Enexis, Alliander en Stedin.

Enexis, Alliander en Stedin investeren jaarlijks honderden miljoenen euro’s om de honderdduizenden kilometers aan gasleidingen en stroomkabels te onderhouden en te vergroten. De netbeheerders betalen voor de aanleg van een netwerk en verdienen via de tarieven en een beetje opslag in een aantal jaren hun investeringen terug.

De verwachting is dat het stroomgebruik de komende decennia enorm zal toenemen, als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Daartoe zullen de netwerken verzwaard moeten worden. In de praktijk betekent dit dat er meer kabels de grond in moeten. Dat vergt extra investeringen van miljarden euro’s, waardoor het model van voorfinanciering in de knel komt. Een begin van de oplossing zou volgens de netbeheerders liggen bij het aanpassen van de tarieven.

In reactie zegt het ACM: Op dit moment zijn er geen zorgen over de financiering bij regionale netbeheerders. De bedrijven zijn gezond en hebben voldoende toegang tot kapitaal, zegt een woordvoerder van de ACM in een reactie. De toezichthouder stelt in 2021 de besluiten vast waarin de inkomsten voor de jaren 2022 en verder worden vastgelegd. Daarvoor wordt nu al ‘regelmatig overlegd’ met alle belanghebbenden.

Lees het volledige artikel in het FD