ANP

Windpark langs de A6 bij Lelystad.

25 januari 2020

Onze economie én energie nog lang niet groen

Nederland moet nog veel stappen zetten om echt duurzaam te worden. Nog maar 12,1% van onze economie is te bestempelen als groen, blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van MVO Nederland. Eerder deze week bleek ook al dat onze energievoorziening wederom het minst duurzaam is van de hele Europese Unie. In 2018 kwam slechts 7,4 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen, ver onder het Europese gemiddelde.

De Nieuwe Economie Index (NEx) is een initiatief van MVO Nederland en geeft vanaf nu elk jaar het percentage van de Nederlandse economie aan dat als duurzaam mag worden betiteld. Dat betekent circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten. De index komt voor nu dus uit op 12,1%. Volgens Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, betekent dat werk aan de winkel. “Een NEx van 20% in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken. Vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie. Met een NEx van 12,1% in 2020 zien we dat het begin er zeker is. Maar er moet dus ook nog enorm veel gebeuren bij Nederlandse bedrijven.”

Nieuwe rijkdom

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben. Het gaat om nieuwe rijkdom (9,9%), echte prijzen (17,2%), transparante ketens (6,2%), inclusief ondernemen (23,8%), duurzame energie (6,2%), biodiversiteit (8,9%) en circulaire economie (12,1%). Met name het percentage duurzame energie valt tegen. Veel bedrijven zeggen ernaar te streven, maar die ambitie komt vooralsnog niet terug in de cijfers. Het NEx-onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN. MVO Nederland heeft met de NEx voor het eerst de duurzaamheid van de Nederlandse economie in één getal uitgedrukt, en gaat het NEx-onderzoek jaarlijks herhalen.

Nog weinig duurzame energie

Statistiekbureau Eurostat kwam eerder deze week met nieuws over de herkomst van onze energie. Die blijkt opnieuw het minst duurzaam van de hele EU. In 2018 kwam 7,4% van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen, dat is 6,6 procentpunten minder dan de 14 % waar ons land dit jaar aan moet voldoen. Er is met andere woorden nog veel te doen. Nederland scoort ver onder het Europese gemiddelde van 18% en is met dit percentage zelfs hekkensluiter. Twaalf landen hebben de doelstelling voor 2020 al gehaald. Het gaat om onder meer Zweden, Estland en Bulgarije. Naast Nederland moeten ook Frankrijk en Ierland nog flink wat stappen maken.

Windparken aangesloten

Tussen 2015 en 2018 groeide het aandeel duurzame energie in Nederland met 1,7%. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PLB) concludeerde eerder al dat ons land de doelstelling van 14% in 2020 hoe dan ook niet gaat halen. Wel gaat de transitie naar een groene energievoorziening vanaf nu waarschijnlijk iets sneller. Dit jaar worden namelijk veel windparken aangesloten op het stroomnet. Het PBL denkt dat we de doelstelling van 16% hernieuwbare energie in 2023 wél kunnen halen.