22 februari 2021

Shell haalt groene ambities niet

Shell heeft de afgelopen vijf jaar de eigen doelen voor investeringen in hernieuwbare energie niet gehaald. Dat meldt de NOS. Het bedrijf investeerde 3,2 miljard dollar in het onderdeel New Energies. Dat is minder dan het minst ambitieuze scenario. 

Shell richtte New Energies op in 2016. Het bedrijf wilde tot en met 2020 tussen de 3,4 miljard en 7,2 miljard dollar in hernieuwbare energie investeren. Nu blijkt dat Shell de afgelopen jaren 200 miljoen dollar minder investeerde dan het minimale voornemen. “In dezelfde jaren investeerde Shell in totaal 106 miljard dollar. “Maar 3 procent van het geheel gaat dus maar naar hernieuwbare energie”, zegt Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This tegen de NOS. “Dan ben je nog niet echt met een transitie bezig. Om de Parijs-akkoorden te halen is een radicale verschuiving van fossiel naar hernieuwbare energie nodig. Dan moet de investering tientallen procenten zijn.”

‘Commercieel zinvolle investeringen’

Shell verweert zich en zegt dat er de afgelopen jaren weinig mogelijkheden waren om ‘commercieel zinvolle investeringen te doen’. Volgens het bedrijf moet een project minstens 10 procent rendement opleveren. Verder wijst Shell erop dat het ook buiten New Energies investeringen doet die bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Als voorbeeld noemt het bedrijf biobrandstoffen.

Renewables and Energy Solutions

Sinds dit jaar heet het bedrijfsonderdeel Renewables and Energy Solutions. Die naam duidt erop dat de afdeling naast hernieuwbare energiebronnen ook energieoplossingen als waterstof op de agenda heeft. Voor deze activiteiten samen trekt Shell komende jaren jaarlijks 2 tot 3 miljard dollar uit. Shell wil de komende tijd 8 miljard dollar per jaar uitgeven naar de zoektocht van nieuwe olie- en gasbronnen.