21 augustus 2018

Shell krijgt subsidie voor bouw waterstofstations

Shell gaat vier waterstoftankstations aanleggen in Nederland. Uiterlijk begin 2020 moeten de stations in werking zijn. De stations komen in Amsterdam, Den Haag en in het Drentse Pesse te staan. voor de bouw krijgt Shell subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Subsidie

Shell zegt een actieve rol te willen spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daarom mogelijkheden voor nieuwe activiteiten. ‘Elektrische mobiliteit — zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch — is hier een voorbeeld van’, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland in een persbericht. De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de ‘Connecting Europe Facility’ van de de Europese Unie.

Waterdamp

‘Voordelen van waterstof-elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat’, aldus Oliver Bishop, directeur waterstof bij Shell. ‘We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden’, aldus Bishop. ‘In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn.’

Bron: Het FD