15 maart 2021

Spotgoedkope groene waterstof in de maak

De Israëlische startup H2Pro bouwt aan een technologie waarmee het voor 2030 groene waterstof zegt te kunnen leveren tegen minder dan 1 dollar per kilogram. Dat is tot 80% minder dan de huidige prijzen.

is het te mooi om waar te zijn of een regelrechte doorbaak? De Amerikaanse Waterstofraad verwacht een dergelijke prijsdaling pas in 2050 en praat dan zelfs over het best-case scenario. Bill Gates ziet het in ieder geval wel zitten en is één van de geldschieters van het bedrijf, dat onlangs 22 miljoen dollar ophaalde. Met dat geld wil H2Pro een nieuw soort elektrolyser bouwen, die in staat is om duurzame stroom om te zetten in waterstof tegen veel lagere kosten.

Grootschalige productie

Grootschalige waterstofproductie is nu nog erg duur.  Het kost tot zes keer meer om groene waterstof te produceren dan waterstof die is gemaakt met aardgas. Ook bestaan er nog maar weinig elektrolysers met een vermogen dat geschikt is voor grootschalige productie.

Elektrolysers zonder membraan

Waterstof wordt gezien als één van de manier om duurzame stroom van A naar B te krijgen. Dat gebeurt dan door water met behulp van duurzame stroom te splitsen in waterstof en zuurstof. Bij de huidige generatie elektrolysers gebeurt dat tegelijk. H2Pro wil een systeem ontwikkelen waarbij dit in aparte fases gaat, waardoor er geen membraan meer nodig is. Juist dat onderdeel maakt elektrolysers zo duur. Ook claimt het bedrijf dat hiermee tot 95% van de energie kan worden omgezet, nu is dat meestal niet meer dan 60%.