ANP/Robin van Lonkhuijsen
1 augustus 2018

Stedin wil asielzoekers omscholen tot monteur

Stedin zoekt zij-instromers en statushoudende asielzoekers om hen om te scholen tot monteur. Dat meldt de netbeheerder in het halfjaarverslag. Netbeheerders kampen al langer met tekorten aan vaktechnisch personeel. Met het oog op de energietransitie is de verwachting dat dit probleem in de nabije toekomst alleen maar groter wordt. Andere oplossingen waar Stedin naar kijkt is het uit handen geven van de aanleg van netwerken in nieuwbouwwijken aan aannemers en samenwerking met waterbedrijven over het combineren van werkzaamheden aan netten; hierdoor kan personeel efficiënter worden ingezet.

Meer werk

De komende jaren komt er eerder meer dan minder werk onze kant op, stelde Stedin in een toelichting op de resultaten. ‘Het groeiend tekort aan vaktechnisch personeel vormt daarbij een uitdaging. Ook naar specialisten op het gebied van data en digitalisering en cyber security is meer vraag dan aanbod.’Alliander en Enexis meldden vorige week al hard op te zoek zijn naar technisch personeel. Het gebrek aan goede mensen is daarbij zo nijpend, dat er vertraging dreigt bij de oplevering van sommige projecten.

6.000 woningen

Stedin is eigenaar van het gas- en elektriciteitsnet in in Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Ook is het eigenaar van een gasnetwerk in het noorden van Friesland. Het bedrijf heeft flink wat handen nodig voor de omslag naar duurzame energie. ‘De komende decennia moeten wij voor zo’n 6.000 woningen per maand op zoek naar een alternatief voor aardgas’, zo staat in het halfjaarverslag.

Meer lezen:
Energeia: Stedin zet aannemers en asielzoekers in tegen personeelstekort
FD: Stedin wil asielzoekers omscholen tot monteur