The FCTR E
19 juli 2019

THE FCTR E neemt concurrent ZON over

The FCTR E , een start-up die woningen van het gas haalt en een deelnemer aan The Green Quest 2019, neemt 40% van de aandelen van concurrent Zon over. Daarmee wordt het bedrijf in één klap een grote speler op de markt van verduurzaming van woningen. Joris Jonker, mede-oprichter van The FCTR E en bedenker van de slimme thermostaat Toon, wordt bestuursvoorzitter van Zon.

The FCTR E en Zon, dat twintig medewerkers telt, zijn energieservicemaatschappijen. Hun klanten zijn zowel particuliere woningeigenaren die hun woning grondig willen verduurzamen, als vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties die door het verplicht gasloos bouwen hulp nodig hebben. De maatschappijen adviseren bijvoorbeeld over isolatie en duurzame installaties, en voeren de verbouwing uit. Daarnaast nemen de maatschappijen de duurzame energielevering voor hun rekening. Dit wordt gefinancierd door een bijdrage van de woningeigenaar, en een besparing op de energierekening.

Particuliere markt

The FCTR E en Zon zullen voorlopig hun eigen naam blijven voeren. Zon-oprichter John Braakman zegt tegen nieuwsdienst Energeia de overname te zien als een kans ‘om een grote en sterke partij in de markt te zetten die alle type woningbouw kan verduurzamen’.

Zon richt zich vooral op het verduurzamen en gasloos maken van grote appartementencomplexen en woonwijken van 50 tot 500 woningen. The FCTR E richt zich juist op de particuliere markt, zowel van twee-onder-eenkapwoningen als vrijstaande huizen. Het bedrijf verduurzaamt per keer tot ongeveer 20 woningen.

‘Samen kunnen we straks de hele markt bedienen’, zegt Jonker. Dat past bij de ambitie van The FCTR E om een grote partij te worden op de Europese markt voor verduurzaming. Jonker: ‘Als je volume hebt en dus veel warmtepompen kunt verkopen, kan de prijs omlaag en dat geeft weer een boost aan het bedrijf en aan de energietransitie.’

Vervallen gasaansluitplicht

The FCTR E verwerft zijn belang van 40% door de aandelen van Zon-oprichter Braakman te kopen. De overige aandelen van Zon zijn verdeeld onder energiebedrijf Greenchoice (40%) en beleggingsfonds in duurzame energie Meewind (20%). De drie partijen hebben de ambitie om flink te investeren in de groei van Zon. Verlaging van de bouwsom voor ontwikkelaars staat daarbij centraal staat, aldus Jonker.

Het vervallen van de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen in de zomer van 2018 heeft volgens Jonker en Braakman hun bedrijven erg geholpen. Het onlangs gesloten Klimaatakkoord helpt eveneens, al zijn de mannen ook sceptisch. ‘Ik zit al 25 jaar in deze business en in die tijd zijn er heel wat afspraken langs gekomen’, aldus Braakman. ‘De overheidsmaatregelen zijn belangrijk, maar het versnellen van de energietransitie moet vooral komen door slimme concepten die de uitdagingen van de bouwsector oplossen. We gaan het zien.’

Bron: FD