Koen Suyk/ANP

Cement- en betonproductie is wereldwijd goed voor circa 6% van de totale C02-uitstoot.

3 juni 2018

Tweedehands beton voor klimaatwinst

‘Elke ton nieuw beton komt neer op een ton C02.’ Het is een grote vervuiler, maar toch kunnen we niet zonder. Als we bruggen, wolkenkrabbers en ecoducten willen hebben, hebben we beton nodig. Maar het kan duurzamer.

Want nu hebben we de ‘Smart Liberator’. Het is een crusher die, als een koe, beton kan ‘herkauwen’ tot zand, cement en grind weer uit elkaar vallen. Deze wordt op 5 juni gelanceerd, tijdens Provada in de RAI Amsterdam.

De machine kan 130.000 ton beton per jaar verwerken. 30 tot 50% hiervan wordt teruggewonnen, en wordt hergebruikt onder de naam ‘Freement’.

‘Cement- en betonproductie is wereldwijd goed voor circa 6% van de totale C02-uitstoot’, zegt Baars van New Horizon Urban Mining. Zijn ambitie is om zoveel mogelijk waarde uit de sloop van oude gebouwen te halen. Zo interesseert hij ook bedrijven zonder circulaire ambities om milieuvriendelijke keuzes te maken.

De ‘Smart Liberator’ is een uitvinding van Koos Schenk en mogelijk gemaakt door bouwbedrijf Rutte Groep, New Horizon Urban Mining en ABN Amro.

Het FD artikel lees je hier terug. Meer informatie vind je op de website van NewHorizon.