26 april 2021

Veel meer hybride warmtepompen nodig

De hybride warmtepomp maakt een opmars. Techniek Nederland en Netbeheer Nederland hebben de ambitie uitgesproken om tot 2030 minimaal 1 miljoen van deze apparaten in woningen te plaatsen.

De hybride warmtepomp doet hetzelfde als de full electric variant. Het apparaat haalt thermische warmte uit de buitenlucht en verspreidt die vervolgens in de woning. De meeste dagen van het jaar kan de hybride warmtepomp dat aan. Maar daalt het kwik tot beneden de 5 graden, dan springt de cv-ketel bij. Hier hoef je als bewoner niets aan te doen, dit gaat volledig automatisch. Een hybride warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70% op het aardgasverbruik voor verwarming.

Aardgasvrije woonwijken

De stap naar volledig gasvrij blijkt voor veel woningeigenaren nog een stap te ver. Daarom is volgens de Coalitie HR-Hybride grootschalige toepassing van hybride warmtepompen nodig. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap.”

Complexe opdracht

Maarten van Poelgeest is voorzitter van het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving. Hij is enthousiast over de doelstelling. “Het verduurzamen van woningen is complex, omdat huizen erg verschillend zijn. Er zijn er genoeg die de komende vijftien jaar niet aan de beurt komen. Maar bij die huizen worden naar verwachting wel cv-ketels afgeschreven. Die bewoners doen er dan verstandig aan om een hybride warmtepomp aan te schaffen.”