ANP

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijke ministerraad.

27 september 2019

Wiebes: miljoenen euro’s steun voor waterstof

Groene waterstof kan straks volop op financiële ondersteuning rekenen. Dat schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op vragen van D66. De bewindspersoon laat zelfs enige ruimte voor SDE++-subsidiëring, daar waar hij dat eerder resoluut van de hand wees.

Aanleiding voor de Kamervragen was een artikel van Energeia over een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit berekeningen van het PBL blijkt namelijk dat er naar verwachting komend jaar geen SDE++-subsidie voor grootschalige waterstofproductie verleend zal worden. Daarvoor is de bijdrage aan CO2-reductie te klein.

Ambitie

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) schrijft nu dat er  genoeg geld beschikbaar zal zijn voor deze techniek. In de brief staat: “In het Klimaatakkoord is een ambitieus waterstof programma aangekondigd met een gefaseerde aanpak. De focus ligt eerst op pilots en demonstratiefaciliteiten om opschaling en kostenreductie te ondersteunen.”

“Uit de Klimaatenvelop is er voor opslag en conversie (inclusief waterstof) een bedrag oplopend tot 60 miljoen euro per jaar beschikbaar (DEI+-regeling). Er is hiermee ruime ondersteuning voor innovatieve waterstofprojecten.”

Lees ook: Wiebes: we doen groene waterstof tekort als we het opnemen in SDE++

Kamer stuurt Wiebes op pad om waterstofambities te realiseren