Sander Nieuwenhuys

Winnaar Mother Nature Cleans

2 juli 2019

Winnaar The Green Quest Award: Mother Nature Cleans

Tijdens het slotevent van The Green Quest in Circl aan de Zuidas werden de winnaars van The green Quest bekendgemaakt. In de zomer van 2018 meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een jury o.l.v. Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live bij Harm Edens op BNR Nieuwsradio mochten toelichten. Thomas Rau verzorgde een keynote. Daarna werden de winnaars van The Green Quest Award, de Publieksprijs en De ENGIE Prijs bekendgemaakt.

Luister de uitreiking terug:

De winnaar van The Green Quest 2019:

Mother Nature Cleans met de Lotus Pro
Green Team voorzitter Jacqueline Cramer: “Dit bedrijf maakt een product dat heel breed toepasbaar is, zowel in de professionele markt als in de consumentenmarkt. Het is ook heel praktisch. En het draagt prima bij milieuverbetering – vooral het feit dat het geen chemicaliën gebruikt, ook geen verpakkingen, en er is geen transportprobleem. Het product is ook nog heel veilig voor de gebruiker en het bedrijf instrueert hen goed hoe ze het moeten gebruiken. Op het gebied van kostenbesparing is het ook nog een goede deal: een besparing ongeveer 21% van de kosten.” Kimberly Roersma, oprichter van het bedrijf, nam de prijs in ontvangst van Jacqueline Cramer.

De eervolle vermeldingen gaan naar:

Van Straten Medical met hun circulaire instrumentenbeheer
Green Team-lid Chantal Vergouw, CEO van Interpolis: “Dit is een familiebedrijf dat een prachtige transformatie heeft doorgemaakt van een producerend bedrijf naar een dienstverlenend bedrijf. Het was de enige innovatie in het zorgdomein, een domein waar veel kosten voor de samenleving in rondgaan, geld wat we op andere manieren zouden willen besteden.

“Het was een hele sterke businesscase. Aan de ziekenhuiskant hebben ze een besparingspotentieel beginnend bij 25% en daarnaast bereiken ze een forse CO2-reductie. En dat in een sector die een aanjager kan zijn voor andere sectoren. Dit bedrijf heeft een grote indruk bij ons allemaal achtergelaten.”

 

Plant Health Cure met hun aanpak om kunstmest te vervangen voor organische mest
Green Team-lid Marleen Prins, Chief HR-officer van Engie: “Deze innovatie levert een bijdrage aan de kringlooplandbouwstrategie. Dit bedrijf maakt zich hard om het kunstmestgebruik te reduceren. Zij gaan voor organische mest, door het toevoegen van schimmels in de bodemgrond.”

“Het is heel bijzonder wat ze bewerkstelligen en hoe ze dat doen. Niet alleen vanwege hun visie en kennis en de manier waarop ze bewezen hebben wat ze doen in Nederland en daarbuiten.  Maar ook vanwege hun doorzettingsvermogen.”

De publieksprijs gaat naar:

Living Sequoia met hun prefab houtbouw
Het Roermondse bedrijf Living Sequoia maakt prefab woningen waarbij hout als bouw- en isolatiemateriaal wordt toegepast. Hun inzending was een duurzaam woonproject van 29 wooneenheden in Noord Limburg: Domaine Belle Cour. De ondernemers wisten online en met de fysieke pop up gallery tijdens het event de meeste stemmen te verzamelen.

De ENGIE Prijs voor technische innovatie gaat naar:

Studio Solarix met hun design zonnepanelen  

De prijs werd uitgereikt door Han Blokland, CEO van ENGIE. Op 8 juli is Studio Solarix te gast in de uitzending van The Green Quest op BNR Nieuwsradio.